 |
Tort z różami firmy A.Blikle
Źródło: firma A.Blikle
|
|
Firma A.Blikle została założona przez
Antoniego Kazimierza Blikle w dniu
11 września 1869 roku.
W
1919 roku, kiedy
Józef Piłsudski składał władzę w ręce Sejmu, warszawska
firma A.Blikle miała 50 lat, a założyciel firmy był już dwukrotnie podejrzany o dostarczanie broni „
polskim buntownikom” z roku
1863.
Kiedy w
1989 roku
Lech Wałęsa zasiadał do
Okrągłego Stołu, firma
A.Blikle miała lat 120, a za sobą dostawy żywności dla „
polskich buntowników” z Pawiaka (1940-44) i
Białołęki (1981-82).
Firma A.Blikle jest właścicielem
cukierni, kawiarni i delikatesów w Warszawie.
Na zasadzie
franchisingu zrzesza sieć
Cukierni A.Blikle w większych miastach Polski:
Krakowie, Częstochowie, Radomiu, Łodzi, Gliwicach, Katowicach, Płocku, Kielcach i Wrocławiu.
Firma zachowuje tradycyjne ręczne metody wytwarzania wyrobów. W jej ofercie cukierniczej znajdują się ciasta drożdżowe, francuskie, piaskowe oraz sery, czekoladki i desery.
W sumie posiada 12 placówek w Warszawie i 9 poza stolicą.
Zatrudnia ponad 230 osób.
W dniu
10 września 2009 roku firma
A.Blikle kończy
140 lat swojej niezwykle chwalebnej działalności.
Cukiernia
Firma A.Blikle od 140 lat słynie z wyrobu luksusowych ciast, ciastek i ciasteczek.
W tym czasie dopracowała się setek własnych receptur.
Oprócz słynnych
pączków z konfiturą z róży, w ofercie znaleźć można wielką różnorodność wyrobów - od tradycyjnych nasyconych miodem pierników i makowców, poprzez baby drożdżowe, eklery kawowe, lekkie musy owocowe aż po kruche ciasteczka na jeden kęs.
Delikatesy
Firma
A.Blikle to nie tylko wyroby słodkie, lecz również bogaty wybór dań gotowych z kuchni
Café Blikle oraz delikatesowych produktów polskich i importowanych.
Mały Catering
Na bankiety i cocktaile firma oferuje mały catering.
Obejmuje on kilka rodzajów tac z porcjami „na jeden kęs” w wersji słodkiej lub wytrawnej.
Do tego może dostarczyć wybrane przez klientów owoce, napoje zimne i gorące, a także alkohole w dużym wyborze rodzajów i marek.
W szczególności poleca specjalnie wyselekcjonowane wina francuskie, pochodzące z małych rodzinnych winnic.
Na specjalne życzenie, może wykonać tort o dowolnym kształcie, rozmiarze i wzorach dekoracyjnych.
Historia firmy A.Blikle w skrócie
Firma A.Blikle została założona przez
Antoniego Kazimierza Blikle w dniu
11 września 1869 roku i od dnia powstania zajmuje lokal w Warszawie przy ul.
Nowy Świat 35 (dawniej 31) w dawnym pałacyku
Karola Bürgera kasjera głównego Dyrekcji Poczty Królestwa Polskiego.
 |
Siedziba firmy A.Blikle przy ul. Nowy Świat 35 w Warszawie niezmiennie od 140 lat
|
|
Początkowo lokal firmy był niewielki. Później jednak, po przeniesieniu księgarni
Arcta na północną stronę bramy został rozszerzony na cały parter po stronie południowej, a po zwolnieniu wozowni i stajni w południowej oficynie przeniesiono tam pomieszczenia produkcyjne.
W lokalu od ulicy miejsce zajęły pomieszczenia cukierni oraz biuro właściciela.
Syn Antoniego Kazimierza,
Antoni Wiesław Blikle rozbudował i unowocześnił lokal Firmy.
W roku 1921 dokonał gruntownej przebudowy wnętrza wzbogacając jego wystrój i wprowadzając orkiestrę.
Cukiernia A.Blikle była już wtedy modnym warszawskim lokalem licznie odwiedzanym przez znanych artystów.
Kolejny właściciel,
Jerzy Blikle syn Antoniego Wiesława, dalej unowocześniał i rozbudowywał przedsiębiorstwo.
W roku 1935 wnętrze cukierni zostało ponownie zmienione, a powierzchnia produkcyjna powiększona dwukrotnie. Liczba pracowników przekroczyła 100 osób. Firmowy samochód rozwoził zamówienia na zlecenia klientów.
W czasie Powstania Warszawskiego siedziba firmy została spalona i zburzona.
W lutym 1945 roku prezydent miasta przydzielił firmie tymczasowy lokal przy Al. Jerozolimskich 45.
Siedziba firmy została odbudowana w jej przedwojennym rozmiarze obejmując w roku 1948 około 300 m2 powierzchni sklepowej i produkcyjnej.
Firma przeniosła się znów na
Nowy Świat 35.
 |
Cafe Blikle, Cukiernia i Delikatesy firmy A.Blikle przy ul. Nowy Świat 35
|
|
We wczesnych latach 1950-tych firma została usunięta przez ówczesne władze
Polskiego Związku Łowieckiego (warto pamiętać kto w owych czasach mógł uzyskać pozwolenie na broń) z nowo odbudowanej pracowni, którą następnie zburzono by na jej miejscu postawić biura Związku.
W okresie następnych 30 lat
Jerzy Blikle prowadził firmę na przekór politycznym tendencjom ówczesnych władz zmierzającym do likwidacji sektora prywatnego.
Oczywiście najcięższym okresem były lata stalinowskie, kiedy upaństwowiono olbrzymią większość prywatnych przedsiębiorstw.
Przetrwanie firmy w tym okresie należy zawdzięczać przede wszystkim nieugiętej postawie jej właściciela, wyrażanej słowami:
„
Jak zabiorą to siła wyższa, ale sam nie oddam”.
Należy pamiętać, że w tamtych czasach wielu prywatnych przedsiębiorców dobrowolnie oddawało swoje firmy państwu nie wytrzymując psychicznej presji politycznego terroru.
Nie bez znaczenia dla przetrwania firmy był też zapewne fakt, że ówczesne władze, o często sybaryckich upodobaniach, nie chciały pozbawiać się właściwej jakości deserów na własnych stołach.
Jerzy Blikle zmarł 26 lutego 1981 roku nie doczekawszy czasów, kiedy mógłby rozwinąć firmę na miarę swoich planów i ambicji.
Po śmierci Jerzego prowadzenie firmy przejęli jego syn
profesor Andrzej Jacek Blikle oraz
Maria Szukałowicz, prawnuczka założyciela, która już wcześniej przez okres około dziesięciu lat pracowała u boku szefa.
Do 1989 roku ich główny wysiłek szedł w kierunku utrzymania renomy firmy. Nie myśleli o rozszerzaniu działalności, gdyż nie było po temu warunków.
 |
Cafe Blikle i Cukiernia firmy A.Blikle przy ul. Nowy Świat 35
|
|
Trzecia Rzeczpospolita otworzyła przed firmą nowe możliwości rozwoju.
W latach 1990-2006 firma urosła z jednej cukierni położonej przy Nowym Świecie w Warszawie do dwunastu placówek w Warszawie i dziewięciu w większych miastach kraju. Liczba personelu wzrosła z 40 osób do ponad 230, a powierzchnia zaplecza produkcyjnego ze 150 metrów kwadratowych do 1.800 metrów kwadratowych.
Lista produktów znajdujących się w stałej sprzedaży powiększyła się o kilkadziesiąt nowości, w tym:
- pralinki czekoladowe i marcepanowe,
- delikatne wyroby z jogurtu i wyroby ze świeżymi owocami,
- szczególnie luksusowe torty, np. „jubileuszowy” (wytrawna czekolada) i „filharmonia” (czekolada, marcepan i ciasto marcepanowe),
- nowa gama delikatesowych produktów wytrawnych (niesłodkich) takich jak: pasztety, kulebiaki, kisze, rożki z ciasta francuskiego z kapustą oraz kiełbaski
Links podawane w
Café Blikle do śniadania nowojorskiego.
 |
Kawiarnia firmy A.Blikle w Warszawie.
Foto: Bartosz Bobkowski
|
|
Zachowano tradycyjne ręczne metody wytwarzania wyrobów.
Do kierownictwa firmy dołączył na stałe
Łukasz Blikle.
Obecna misja i wizja firmy A.Blikle
Misja i wizja firmy, to nie tylko określenie kierunków rozwoju, ale także wyraz aspiracji związanej z firmą społeczności pracowników i akcjonariuszy. Bez misji i wizji decyzje zarządcze bywają przypadkowe, a codzienna praca sprowadza się do mniej lub bardziej mechanicznego realizowania procedur.
Misja
Peter F. Drucker w swojej znakomitej książce „
Zarządzanie w XXI wieku” zauważa, że najlepiej pracują organizacje zatrudniające ochotników, bowiem motorem działania tych ostatnich jest realizacja pewnej jasno określonej misji. Misji, czyli posłannictwa — ważnego, odpowiedzialnego zadania do spełnienia.
W naszej firmie jako misję obraliśmy
kult rzetelności, życzliwości i użyteczności społecznej, a konkretniej:
• kult dobrego rzemiosła w pracy zawodowej,
• kult wiedzy zawodowej, kult rzetelnego stosunku do klientów, pracowników, partnerów, kontrahentów i konkurentów,
• kult życzliwych stosunków międzyludzkich,
• kult społecznej postawy ludzi i firm.
Na przykładzie naszej firmy chcemy pokazać, że ta misja jest nie tylko możliwa do osiągnięcia, ale też że prowadzi do firmy dobrze zorganizowanej i odnoszącej trwałe sukcesy na rynku, a więc mającej zapewniony byt na wiele lat.
Nasze hasła to —
dobra praca, społeczna przydatność, życzliwość ludziom.
Wizja
Wizja organizacji to wyobrażenie o jej przyszłym kształcie, a także wytyczenie dróg jego osiągnięcia.
Naszą wizję podzieliliśmy na trzy części.
Dwie pierwsze odpowiadają dwóm zasadniczym gałęziom naszej działalności 3 tradycyjnej i przemysłowej. Trzecia dotyczy tych elementów oczekiwanego przez nas wizerunku firmy, które mają charakter społeczny.
Przy kształtowaniu tradycyjnej (nieprzemysłowej) części firmy powinniśmy przede wszystkim dbać o to, aby naszymi głównymi kryteriami działania były jakość i wartość, a w szczególności aby:
• wartość oferty była wysoka,
• jakość oferty była wysoka,
• rynek był ograniczony do niezbyt rozległej sieci własnych (i franczyza) cukierni i kawiarni,
• była pielęgnowana tradycja stołu smakosza,
• był pielęgnowany historyczny wizerunek firmy,
• był zachowany rodzinny wizerunek firmy, w tym, aby własnościowy pakiet kontrolny pozostał w rękach rodziny Blikle.
Przy kształtowaniu przemysłowej części firmy najważniejszymi kryteriami powinny być jakość i dynamika rozwoju, co pragniemy osiągnąć stosując następujące zasady:
• wartość produktu powinna być wysoka w stosunku do innych produktów przemysłowych,
• jakość oferty powinna być wysoka,
• naszym rynkiem ma być początkowo rynek ogólnopolski, a w perspektywie ogólnoeuropejski.
W zakresie wartości społecznych chcielibyśmy, aby nasze firma była miejscem, gdzie ludzie chcą i potrafią pracować, a w szczególności:
• czują się dobrze i bezpiecznie,
• są życzliwi wobec siebie,
• mają poczucie, że są jednym zespołem,
• są lojalni wobec firmy i mają poczucie, że firma jest lojalna wobec nich,
• mają potrzebę i możliwość ciągłego doskonalenia siebie i swojej pracy,
• wykonują swoją pracę najlepiej jak umieją i czynią to z wewnętrznej potrzeby.
http://www.blikle.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=94&Itemid=62&lang=pl
Pięć pokoleń właścicieli firmy A.Blikle
Blikle I
Antoni Kazimierz Blikle (1845-1912)
 |
Antoni Kazimierz Blikle (1845-1912), założyciel firmy A.Blikle w dniu 11 września 1869 roku
Foto: firma A.Blikle
|
|
Założyciel firmy, urodzony w roku 1845 w Chełmie Lubelskim, zmarł w roku 1912 w Warszawie. Żona Honorata z domu Szwemberg (1846-1915).
Syn Fryderyka, fabrykanta ram złoconych, urodzonego w Szwajcarii w prowincji Graubünden z ojca Andreasa krawca teatralnego urodzonego w Rawensburg położonego w Wirtembergii (dzisiejsze Niemcy Południowe).
 |
Lukrowany pączek z nadzieniem z dzikiej róży. Takie pączki są powszechnie znane jako warszawskie „pączki od Bliklego”. |
|
Antoni w wieku młodzieńczym odbywa naukę zawodu u cukiernika pochodzenia szwajcarskiego Kacpra Semadeniego mającego swój zakład w Łomży (100 lat później
Andrzej Blikle, prawnuk Antoniego, był studentem profesora Zbigniewa Semadeniego, prawnuka Kacpra).
Na początku dekady lat 1860. Antoni przybywa do Warszawy, gdzie podejmuje pracę jako tzw. subiekt (starszy cukiernik) u cukiernika warszawskiego
Michalskiego.
 |
Cukiernia firmy A.Blikle przy ul. Nowy Świat 35
|
|
Akta carskiej Ochrany notują go jako osobę trzykrotnie aresztowaną w roku
1863 z powodu podejrzenia "
o zakup broni dla buntowników".
W jednej z tych notatek jest określony jako
właściciel cukierni.
Być może był już wtedy w spółce z Michalskim, od którego
w dniu 11 września 1869 roku odkupił zakład mieszczący się przy ul. Nowy Świat 31 (dziś 35) w byłym pałacyku
Karola Bürgera kasjera głównego Dyrekcji Poczt Królestwa Polskiego.
W tym miejscu istnieje do dziś w Warszawie
cukiernia A.Blikle.
Blikle II
Antoni Wiesław Blikle (1873-1934)
 |
Antoni Wiesław Blikle (1873-1934)
Foto: firma A.Blikle
|
|
Urodzony w Warszawie w roku 1873 zmarł tamże w roku 1934.
Żona Julia z domu Bocquet (1872–1933).
Z zawodu
cukiernik, z zamiłowania malarz, rzeźbiarz, kompozytor (napisał m.in. zachowany do dziś walc „
Julia” dedykowany swojej żonie), zbieracz numizmatów i malarstwa.
Także zapalony cyklista — członek Warszawskiego Towarzystwa Cyklistów, oraz wioślarz — członek istniejącego do dziś Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego, do którego od tego czasu należały i nadal należą wszystkie pokolenia rodu Bliklów.
Antoni Wiesław rozbudowywał i unowocześniał lokal firmy.
W roku
1921 dokonał gruntownej przebudowy wnętrza wzbogacając jego wystrój i wprowadzając
orkiestrę.
 |
Tort kawowy
|
|
Cukiernia ,,A.Blikle'' była już wtedy modnym warszawskim lokalem licznie odwiedzanym przez znanych artystów.
Na wiosnę, przed otwarciem sezonu teatrów ogródkowych, stawała się giełdą aktorską, gdzie zbierali się dyrektorzy teatrów w poszukiwaniu młodych talentów i młodzi aktorzy w poszukiwaniu kontraktów.
W czasie wojny polsko-bolszewickiej
1920 roku cukiernię odwiedzał kapitan
Charles de Gaulle, późniejszy
prezydent Francji. Z tego czasu datował się jego sentyment do firmy
A.Blikle, któremu dał później wyraz zapraszając
Jerzego Bliklego III na uroczysty bankiet w
Wilanowie wydany z okazji jego pobytu w Warszawie w roku 1967.
 |
Tort generalski marcepanowy
|
|
17 września 1917 roku grono cukierników warszawskich
Antoni Wiesław Blikle, Karol Briesemeister, Erazm Kleszcz, Jan Kłosowski, Wacław Trojanowski, Ignacy Wroczyński i Antoni Witas nabyli założoną w
1885 roku
Fabrykę Czekolady Kakao i Cukrów.
Do maja 1924 roku była ona prowadzona pod firmą
Fabryka Czekolady Kakao i Cukrów „Cukiernicy Warszawscy” Spółka z Ograniczaną Odpowiedzialnością, po czym przekształcona ją w
Spółkę Akcyjną.
Pod koniec lat dwudziestych przedsiębiorstwo to, wówczas pod nazwą „
Cukiernicy Warszawscy Blikle, Zawistowski, Górscy i Spółka” przestało istnieć na skutek nieporozumień między wspólnikami.
W firmie przechowało się kilka reklam i opakowań z tamtego okresu.
Blikle III
Jerzy Czesław Blikle (1906-1981)
 |
Jerzy Czesław Blikle (1906-1981)
Foto: firma A.Blikle |
|
Urodzony w Warszawie w roku 1906, zmarł w Konstancinie pod Warszawą w roku 1981. Żona Aniela z domu Krasińska (1906-1997).
Z powodu ciężkiej choroby ojca, Jerzy przejął zarządzanie firmą w roku 1928, jeszcze jako student Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.
Pierwsze lata swojej pracy w firmie wspominał jako bardzo ciężkie.
Pożyczki zaciągnięte na budowę założonej przez jego ojca fabryki cukrów i czekolad, przekraczały wartość firmy. Dzięki energii nowego właściciela pożyczki udało się jednak spłacić i na początku dekady lat trzydziestych firma ponownie weszła w okres rozwoju.
W roku
1935 wnętrze cukierni zostało po raz drugi zmienione, a powierzchnia produkcyjna powiększona dwukrotnie. Liczba pracowników przekroczyła
100 osób. Firmowy samochód rozwoził zamówienia na zlecenia klientów.
Wyroby wysyłano też
samolotem do Lwowa.
W tym okresie wspólniczką Jerzego była jego siostra
Zofia.
 |
1940 - nowa kawiarnia ogrodowa Latona
Foto: archiwum firmy A.Blikle
|
|
We wczesnych latach trzydziestych
Jerzy odbywa szkolenie wojskowe w szkole podchorążych we Włodzimierzu Wołyńskim, które kończy w stopniu porucznika.
W czasie jednego z dalszych szkoleń przechodzi malarię, co powoduje, że zostaje zwolniony z obowiązku służby wojskowej.
Mimo to,
we wrześniu 1939 roku zgłasza się jako ochotnik i walczy na froncie wschodnim.
W tym czasie jego żona
Aniela, będąc w dziewiątym miesiącu ciąży, prowadzi firmę w oblężonej Warszawie.
 |
Transport pączków dla więźniów Pawiaka
Foto: archiwum firmy A.Blikle
|
|
Tamtego okresu dotyczy następująca wzmianka w książce
Roberta Jarockiego pt. Rozmowy z S.L.:
„Przez pewien czas, dopóki firma miała mąkę, pani Blikle (Jerzy był w wojsku) wypiekała pieczywo i sprzedawała bardzo tanio lub rozdawała darmo”.
Wydawano też skromne zupy dla ludzi nie mających środków do życia, w tym dla uciekinierów spoza Warszawy.
Później, w czasie okupacji hitlerowskiej, firma regularnie wysyłała paczki dla więźniów przebywających w ówczesnym areszcie śledczym na
Pawiaku.
 |
1944 - Powstanie Warszawskie, budowa barykady koło cukierni Nowy Świat 35
Foto: archiwum firmy A.Blikle
|
|
Po kapitulacji
Jerzy, cudem uniknąwszy aresztowania przez Sowietów, wraca do Warszawy, gdzie reaktywuje cukiernię.
W czasie okupacji rozbudowuje ją o
kawiarnię ogrodową, której nadano greckie imię „
Latona”.
Projektantami byli architekci
Bohdan Pniewski (późniejszy projektant
Teatru Wielkiego w Warszawie) i
Maciej Nowicki. Liczne rzeźby i płaskorzeźby wykonał
Józef Klukowski, a malarstwo ścienne
Jacek Żuławski.
 |
1944 - msza powstańcza w kawiarni Latona
Foto: archiwum firmy A.Blikle
|
|
W okresie, gdy wielu Warszawiaków pozostawało bez pracy, firma dała zajęcie najpierw architektom, artystom i rzemieślnikom, a później aktorom, artystom i dziennikarzom pracującym tam w charakterze kelnerów.
W muszli koncertowej grała orkiestra pod dyrekcją
Józefa Opaleńskiego, a gościnnie występowali m.in.
Stefania Górska, Mieczysław Fogg i Jerzy Lefeld.
Latona, która uchroniła się od zniszczenia w czasie wojny, została zburzona po wojnie na polecenie ówczesnych władz PRL. Na jej miejscu powstał brzydki dom mieszkalny.
 |
1944 - po upadku powstania - Nowy Świat 35
Foto: archiwum firmy A.Blikle
|
|
Czasy PRL to dla Jerzego okres ciągłej walki o przetrwanie.
Odbudowana w roku
1948 pracownia, zostaje w roku
1951 zburzona, a na jej miejscu powstaje budynek
Polskiego Związku Łowieckiego.
Od tego czasu pracownia mieści się na dzisiejszym zapleczu cukierni o powierzchni niecałych 100 m2.
Do roku
1956 firma istnieje praktycznie z dnia na dzień.
Stałe kontrole, rujnujące firmę tzw. „
domiary” (inaczej „podatki wyrównawcze”), aresztowania Jerzego za takie przestępstwa jak zakup 15 jajek na cele produkcyjne w sklepie przeznaczonym „dla ludności”.
Po historycznym roku 1956 nieco poprawia się atmosfera wokół rzemiosła.
Nie grozi już więzienie za kupno jajek, ale możliwości dla rozwoju firmy nie ma żadnych. Limit zatrudnienia do 40 osób, surowce na przydziały, ceny ustalane przez państwo i stałe „naloty” różnych kontroli czynią życie Jerzego bardzo trudnym.
Trzeba porzucić ambitne plany okresu młodzieńczego i zamiast budować firmę, walczyć o jej przetrwanie.
Jerzy skupia się więc na budowaniu wizerunku firmy.
Postanawia, że firma powinna być wszędzie tam, gdzie dzieje się coś ważnego.
Firma jest więc obecna na
Festiwalach Chopinowskich w Warszawie, na występach znanych artystów —
Mazowsze, Juliette Greco, Wojciech Młynarski i wielu innych — na premierach teatralnych, w klubach studenckich „
Stodola” i „
Hybrydy”.
Wyroby firmy zamawiają też ambasady zagraniczne w Warszawie i polskie zagranicą.
 |
Jerzy Blikle, okładka książki „Pamiętnik niedzielnego poety” wydanej z okazji 110 lat istnienia Firmy A.Blikle i 50 lat pracy Jerzego Blikle w tej firmie 1869-1928-1979. Zbiór wierszy pisanych na przestrzeni wielu lat stanowiących niejako pamiętnik ukazujący m. in. pracę w najsłynniejszej cukierni Warszawy.
|
|
W roku 1971
Jerzy Blikle czyni swoją wspólniczką
Marię Szukałowicz, w prostej linii prawnuczkę założyciela firmy
Antoniego Kazimierza Blikle. To ona ma poprowadzić firmę po śmierci Jerzego Blikle do czasu, gdy będzie ją mógł przejąć jego wnuk
Łukasz.
Jerzy Blikle uważał, że nie może już liczyć na swojego syna
Andrzeja Jacka Blikle, ponieważ został on profesorem matematyki i ani myśli o firmie.
Jerzy Blikle umiera po trzyletniej ciężkiej chorobie w roku 1981, na kilka miesięcy przed ogłoszeniem stanu wojennego.
Ciężar prowadzenia firmy przejmuje
Maria Szukałowicz i dorywczo syn
Andrzej Blikle.
Jako radca prawny współpracuje z nimi mecenas
Edward Wende, przyjaciel rodziny, nieugięty obrońca działaczy opozycji niepodległościowej w PRL, a później senator i poseł Trzeciej Rzeczpospolitej.
Blikle IV
Prof. dr hab. Andrzej Jacek Blikle (ur. 1939)
 |
Prof. dr hab. Andrzej Jacek Blikle (ur. 1939), obecnie prezes zarządu firmy A.Blikle
Foto: firma A.Blikle
|
|
Urodzony 24 września 1939 roku podczas oblężenia Warszawy.
Poród, ze względu na silne bombardowanie w tym dniu, nie mógł się odbyć w szpitalu.
Blikle IV został więc wydany na świat na biurku swojego ojca w lokalu firmy.
Ojciec Andrzeja był w tym czasie na froncie wschodnim, a jego dziadek
Antoni Krasiński, z linii matki
Anieli, pełnił dyżur na dachu, skąd zrzucał bomby zapalające.
Dzieciństwo i młodość
Andrzeja Jacka Blikle nie upłynęły pod znakiem przygotowań do pracy w firmie.
Mimo, że jego ojciec bardzo pragnął, aby syn kontynuował rodzinną tradycję, zdawał sobie też sprawę z faktu, że przyszłość firmy jest niepewna, a jej istnienie zagrożone. Gdy więc
Andrzej zbliżał się do matury, usłyszał od ojca, że powinien wybrać sobie zawód, który zapewni mu byt niezależny od niepewnej koniunktury firmowej.
Andrzej wybrał studia matematyczne na Uniwersytecie Warszawskim, co wywołało niemałą konsternację w rodzinie i wśród przyjaciół, gdyż matematyka nie kojarzyła się w owych czasach z zawodem „zapewniającym godziwy byt”.
Mimo tych opinii
Andrzej ukończył studia (z wynikiem bardzo dobrym), a w rok później podjął studia doktoranckie w
Instytucie Matematycznym Polskiej Akademii Nauk.
Jako specjalizację wybrał pionierski wtedy kierunek —
matematyczne podstawy informatyki, któremu pozostał wierny do dziś.
Po
doktoracie (rok 1966) przyszedł czas na
habilitację (rok 1971) oraz
profesurę (rok 1976).
 |
Profesor dr hab. Andrzej Blikle, prezes zarządu firmy A.Blikle, szoruje bramę w budynku przy ul. Nowy Świat w Warszawie.
Foto: Bartosz Bobkowski
|
|
W międzyczasie - za namową ojca -
Andrzej zdobywa zawodowe stopnie w cukiernictwie.
Czeladnika w roku 1971 i
mistrza cukierniczego w roku 1977.
Okres od profesury do końca lat 1990-tych upłynął
Andrzejowi na badaniach naukowych i dydaktyce.
Wykładał m.in. na uniwersytetach w Warszawie, Waterloo (Kanada), Berkeley (USA), Linköping (Szwecja), Kopenhadze i Lùngby (Dania).
Brał udział w licznych międzynarodowych konferencjach naukowych, opublikował kilkadziesiąt prac naukowych i dwie książki.
Został członkiem założycielem, a później przez sześć lat
prezesem Polskiego Towarzystwa Informatycznego.
W roku
1993 został powołany na członka
Academiae Europaeae (Europejska Akademia Nauk).
Mimo pełnego zaangażowania w naukę, gdy ktoś urodził się w kantorze szefa cukierni, nie uniknie cukierniczego przeznaczenia.
 |
Tort weselny - Biały łabędź
|
|
W styczniu
1990 roku
Andrzej podejmuje pracę w firmie, najpierw dorywczo a później już na stałe, jako
prezes zarządu firmy A.Blikle.
Wraz z
Marią Szukałowicz, wnuczką założyciela i wspólniczką nieżyjącego już ojca, rozbudowują firmę otwierając kolejne cukiernie i kawiarnie oraz przenosząc pracownię z Nowego Światu 35 najpierw na ul. Górskiego 4, a później na ul. Nowoursynowską 161.
 |
Tort romantyczny
|
|
W roku 1997
Maria Szukałowicz przechodzi na emeryturę.
Do kierownictwa firmy dołączają
żona Andrzeja Małgorzata i ich syn Łukasz.
W latach 1990-2007 firma przeszła daleko idące zmiany organizacyjne, co było koniecznością zarówno ze względu na jej rozwój, jak i na nowy ustrój polityczno-ekonomiczny kraju.
Ze spółki cywilnej staje się spółką jawną, później komandytową i wreszcie
spółką z o.o.
 |
Tort ozdobiony żywymi różami odmiany Cool Water
|
|
Jednocześnie, w roku
1991, jako pierwsza polska firma, podejmuje rozwój swojej sieci sprzedaży według formuły
franchisingu.
Wnętrze cukierni przy ul. Nowy Świat zostaje gruntownie zmienione i staje się zaczątkiem nowego standardu Firmy obowiązującego przy otwieraniu nowych cukierni.
 |
Serce z pralinkami
|
|
Projektantem tego wnętrza i wszystkich pozostałych, a także dekoracji wystaw w cukierniach, jest
Małgorzata Wróblewska-Blikle, żona Andrzeja.
Dzięki jej wystawom firma zdobyła trzykrotnie nagrodę „
Świąteczna Witryna” przyznawaną na Boże Narodzenie przez czytelników „Gazety Stołecznej” placówkom handlowym na Nowym Świecie.
Ona też jest twórcą
Café Blikle otwartej w roku 1993 oraz
Delikatesów otwartych w roku 2004.
 |
Kosz Wielkanocny
|
|
W roku 1996 pojawia się nowa inicjatywa —
zarządzanie kompleksową jakością (ang.
total quality management: TQM), która szybko staje się pasją
Andrzeja i kierunkiem budowania organizacji firmy.
Z tą pasją
Andrzej Blikle wychodzi daleko poza firmę prowadząc ogólnodostępne konwersatorium, współorganizując cykl konferencji pod nazwą
Międzynarodowa Szkoła Jakości, prowadząc wykłady i szkolenia zarówno w środowisku akademickim jak i gospodarczym.
video
Profesor Andrzej Blikle, Zarządzanie kompleksową jakością
http://gazetapraca.pl/gazetapraca/10,95810,5957339,An-drzej_Blikle__Zarzadzanie_jakoscia.html
Idąc w ślady swoich przodków,
profesor Andrzej Blikle prowadzi bogatą działalność społeczną - jako członek licznych stowarzyszeń, rad, komitetów i kapituł.
Obecnie jest m.in. członkiem europejskiej akademii nauk Akademia Europaea, członkiem honorowym Polskiego Towarzystwa Informatycznego, przewodniczącym Rady Fundacji Centrum im. Adama Smitha członkiem założycielem i członkiem zarządu kupieckiego stowarzyszenia "Nowy Świat", członkiem Rady Fundacji Bankowej im. Leopolda Kronenberga, vice prezesem Komitetu Mazowieckiej Nagrody Jakości oraz prezesem zarządu stowarzyszenia firm rodzinnych Inicjatywa Firm Rodzinnych.
Jest również członkiem Kapituły Znaku Jakości Interkl@sa, członkiem Komitetu Ochrony Starych Powązek, przewodniczącym Rady Fundacji Gastroenterologii, członkiem Rady Języka Polskiego przy PAN, członkiem Rady Naukowej Instytutu Podstaw Informatyki PAN oraz członkiem rady nadzorczej spółki Polfarma S.A.
Posiada m.in.
następujące nagrody i odznaczenia: Nagroda Polskiego Towarzystwa Matematycznego dla Młodych Matematyków (1967), Złota Odznaka „Zasłużony dla Wydawnictw Naukowo Technicznych” (1989), Ars Auro Prior — medal przyznany przez Związek Polskich Artystów Plastyków, Okręg Warszawski „w uznaniu stałej pomocy i sponsorowaniu wystaw Okręgu Warszawskiego ZPAP” (1999), Zasłużony dla Warszawy — odznaczenie przyznane przez Radę Miasta Stołecznego Warszawy (2001), Srebrny Medal imienia Jana Kilińskiego „za zasługi dla rzemiosła polskiego” (2001) oraz
Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (2005), Medal Paula Harrisa —
Paul Harris Fellow (2008); odznaczenie nadawane przez
Rotary International.
Dzięki jego zaangażowaniu w program zarządzania kompleksową jakością
firma A.Blikle otrzymała w roku 2008
Medal im. Tadeusza Kotarbińskiego.
Do pasji Andrzeja Blikle należą również sporty: narciarstwo zjazdowe i ski-alpinizm, windsurfing, wioślarstwo, rower górski.
Blikle V
Łukasz Paweł Blikle (ur. 1965)
 |
Łukasz Paweł Blikle (ur. 1965), obecnie dyrektor pionu sprzedaży i marketingu w firmie A.Blikle
Foto: firma A.Blikle
|
|
Urodzony w roku 1965 w Warszawie, od początku namaszczony przez swojego dziadka
Jerzego Blikle na kontynuatora rodzinnej tradycji cukierniczej.
Obecnie
Dyrektor pionu sprzedaży i marketingu spółki A.Blikle.
Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.
Studiował w
School of Visual Arts w Nowym Jorku.
Obok pracy w firmie uprawia grafikę i fotografikę klasyczną i komputerową.
Jest autorem lub współautorem większości opakowań na wyroby firmowe oraz reklam.
W roku 2005 miał własną wystawę malarstwa i grafiki.
 |
Wnętrze kawiarni firmy A.Blikle w Warszawie
|
|
Reprezentuje firmę w zarządzie Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Markowych „
Promarka”.
Jest też prezesem zarządu (w trzeciej kadencji) stowarzyszenia kupców „
Nowy Świat”.
Do pasji Łukasza należą również sporty: żeglarstwo, narty i snowboard.
ZAPROSZENIE
Szanowni Państwo,
W dniu 10 września 2009 nasza firma kończy 140 lat swojej działalności przerwanej jedynie na czas Powstania Warszawskiego i krótki okres po nim. Z tej okazji w kościele pod wezwaniem Św. Stanisława Kostki na Żoliborzu przy ul. Hozjusza 2 odbędzie się uroczysta msza z „Koncertem Przyjaciół”.
Mszę będzie koncelebrował Ks. Biskup Tadeusz Pikus, a w Koncercie Przyjaciół wystąpią: chór zespołu „Mazowsze”, Anna Maria Jopek, Patrycja Jopek, Stanisław Soyka, Wanda Warska i Wojciech Karolak.
Byłoby nam bardzo miło, gdyby zechcieli Państwo zaszczycić nas swoją obecnością.
Serdecznie pozdrawiam,
Andrzej Jacek Blikle
Redakcja ASTROMAN Magazine z radością przyjęła zaproszenie na uroczystość 140-lecia działalności firmy A.Blikle.
Gratulujemy Panu Profesorowi i całej Rodzinie Blikle heroizmu w poprzednich latach, a wszystkim Pracownikom i Współpracownikom firmy A.Blikle Sp. z o.o. życzymy dumy i satysfakcji ze wspaniałego rozwoju renomowanej i niezwykle solidnej firmy A.Blikle przez kolejne wieki - ku zadowoleniu wielu milionów wdzięcznych smakoszy na całym świecie.
Redakcja i Współpracownicy ASTROMAN Magazine